Saturday, March 6, 2010

MELANCONG KE PHUKET BERKERETA


PENGALAMAN BERKERETA DARI IPOH KE PHUKET

Pada jam 2.30 petang tanggal 29 Disember 2009 saya bersama isteri dan 4 orang anak bertolak ke Alor Setar dan bermalam di kampung halaman. Esok pagi kami akan menyambung perjalanan ke Phuket melalui Bukit Kayu Hitam. Ini merupakan perjalanan berkereta buat kali pertama kami ke sana. Jarak Ipoh ke Phuket hampir 800km. Mulanya kami berhasrat untuk menaiki kapal terbang ke sana tetapi kami berpendapat elok juga berkereta kerana dapat melihat suasana di sepanjang perjalanan yang tidak boleh diperolehi melalui perjalanan udara.

Lebih kurang jam 10.30 pagi kami sudah berada di sempadan Bukit Kayu Hitam dan setelah selesai menguruskan semua dokumen perjalanan di kedua-dua check-point Malaysia dan Thailand kami pun mula bergerak. Dalam perancangan dua perkara utama selalu difikirkan iaitu makan dan tempat sembahyang. Pekan pertama yang dilalui ialah Dan Nok kemudian Sadao. Alhamdulillah dalam jarak tersebut kami sudah dapat melihat masjid.

Tidak lama kemudian kami telah melepasi bandar Hat Yai dan pada jam 11.30 pagi kami tiba di Phattalung. Rasanya masih terlalu awal untuk berhenti. Bandar berikutnya ialah Trang. Kami sampai di situ jam 12.45 tengahari dan singgah mengisi minyak kerana meter minyak sudah menunjukkan separuh. Kami meneruskan perjalanan menuju Krabi. Rasanya jarak inilah yang paling jauh. Jam 2.40 kami tiba di Pekan Sai Kao dan singgah makan di gerai Muslim di tepi jalan. Gaya dan penampilan orang di gerai ini seratus peratus macam orang Melayu kita. Kami agak terkejut mereka langsung tidak tahu sepatah harampun perkataan Melayu dan Inggeris. Saya terpaksa menggunakan bahasa isyarat untuk meminta nasi goreng. Mula saya seorang sahaja yang order. Bila dah siap dan merasai masakan tersebut semua anak saya order lagi. Rasanya memang sedap..siap dengan sambal belacan dan ulam. Gerainya sangat bersih dan tiada lalat!!!.Habis makan sayapun bayar. Tauke kedai tu hanya menunjukkan kalkulator..lebih kurang RM4.00 seorang. Lepas itu saya mengucapkan salam dan membalasnya dengan ucapan ”salamat” dan waalaikum salam untuk berpisah dengan kami. Sebelum itu saya sempat bertanya salah seorang pelanggan di gerai itu di manakah masjid. Dia menunjukkan dengan isyarat arah masjid.

Kami singgah solat di Masjid Kg SaiKao. Masjidnya dah agak uzur. Ramai orang di dalam Masjid ...lelaki dan perempuan yang nampak sibuk macam kenduri. Memang betul ..rupanya kenduri arwah. Dalam tertanya-tanya tentang situasi disitu kami di sapa oleh seorang jemaah. Alangkah terkejutnya beliau menyapa kami dalam bahasa Melayu. Lega rasanya tak tau nak cakap. Dia lah yang bagitau tentang kenduri arwah tu. Lepas solat saya bersembang dengan jemaah tu lagi. Rupanya dia pernah duduk di Perlis tetapi sekarang dah berkahwin dengan orang Siam. Sebelum berpisah saya sempat bergambar dengan mereka. Kami meneruskan perjalanan ke Krabi.

No comments: